Összes oldalmegjelenítés

2011. november 27., vasárnap

Mézes-diós sárgarépa golyók


Mézes-diós sárgarépa golyók
Reformnasit készítettem a hétvégén, mert az utóbbi hónapokban elhatároztam, hogy megfogadom az itt-ott olvasott olyan tanácsokat, amelyek az egészségesebb étkezést célozzák meg. Vagyis igyekszem a zöldségeket úgy beépíteni az étrendünkbe, hogy nem csak leveseket, főzelékféléket készítek velük, de  sütemények, torták, nassolnivalók  is gyakrabban készülnek velük.
Így bukkantam a sárgarépa golyók receptjére, amit gyorsnak, könnyűnek, egészségesnek találtam - és reméltem, hogy finom is lesz, mert hát külön-külön minden hozzávalóját szeretjük.
Hozzávalók:
4 közepes méretű sárgarépa (kb. fél kiló)
4 evőkanál méz
4 maréknyi darált dió
1 citrom leve
5 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
A megtisztított  sárgarépát apró lyukú reszelőn lereszeltem, a diót ledaráltam és hozzákevertem a mézet meg a citromlét. Mivel nem volt eléggé képlékeny a massza, annyi kekszdarát adtam bele, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor kis golyókat  gömbölygettem belőle,  (összesen 18 darab lett) és felét kókuszreszelékbe, másik felét darált dióba hencsergettem. Hogy ünnepibb legyen,  egyenként mignonpapírba tettem, így raktam tálcán asztalra.
Egy -egy szem óriás mazsolát szúrtam mindegyik tetejére
 Őszinte leszek, ami a fogadtatást illeti. A látványra felcsillantak a szemek, aztán kóstoláskor kiderült, hogy nem mindenki azt kapta, amire vágyott.
Anna unokám nem evett meg egy egész golyót, azt mondta, "ez nem olyan jó".
A többi családtag véleménye:"elmegy,  egész jó, ehető, ez finom" - változatos megítélése volt a reform nasimnak. De azért abban  egyetértettünk mindannyian, hogy ha nem egy többfogásos vasárnapi ebéd után -más desszertek társaságában -  kerül asztalra, akkor azért nagyobb keletje lett volna.
Nekem ízlett, és biztos nem lesz belőle kidobó, már csak amiatt se, mert nem olyan sok. És az a véleményem, hogy szokni kell vagy inkább úgy mondom, hogy vissza kell szoknunk a természetes ízekre.
Ez a recept a NoSaltyról   való, ahol a kommentelők   mind dícsérték.
No és mi nem szoktunk  hozzá a nyers dolgokhoz, de változnak az idők és nekünk is változni kell, tehát: lesz nálunk máskor is mézes-diós sárgarépa gombóc!

6 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szépek lettek. Én biztosan ennék belőle.
    Én már két éve szinte mindent nyersen fogyasztok,vagy csak kicsit párolva. Volt egy emésztési betegségem ami a táplálkozás megváltozásával teljesen helyre jött. Igaz sok-sok mindent nem ehetek,és néha elcsábulok de nem éri meg mert nagyon beteg leszek egy pár napig. Kétfelé főzök hát a család csak mostanában jött rá hogy ez egészséges és jó is lehet, hál istennek egyre kevesebbet kell kétfelé főznöm itthon,lassan megszokják.
    Úgyhogy fel a fejjel majd nálatok is megszokják!

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszik, finom lehet:) Mi a répatortát, cukkinis sütiket is szeretjük. Tesztelem majd a családon:)

    VálaszTörlés
  3. Mónika! Egyetértek veled, hogy az egészséges jó is lehet.Egyelőre kis lépésekkel próbálkozom egészségesebb dolgokat is becsempészni az étkezésünkbe. Van ami sikert arat, más kevésbé.
    Ez a mai akevésbé kategóriába tartozik.

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu, köszönöm!
    Sütve nálunk is elfogadták, de szeretném, ha időnként egy-egy nyers nassolnivalót is megkedvelnének.

    VálaszTörlés
  5. Én nagyon bírnám! Látod, én pedig a fehér cukorral vagyok gondban (a barna még so-so). Ha családomnak készítek tortát akkor általában csak megkóstolok egy fél szeletkét, mert a többi nem megy le :( Szóval szerintem nagyon csillivillik a csupa cukros csodasütik, de a lényeg a tartalom: a tiéd nagyon fincsi lehet!!! Ja és gyere játszani hozzám a blogra, ha van kedved :)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Tejszínhab! Finom volt, legalábbis nekem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...