Összes oldalmegjelenítés

2012. február 2., csütörtök

Vörösborban sült meggy - majdnem...

Vörösborban sült meggy
A recept Gesztenyétől van, de először Praliné Zsuzsinál találkoztam vele.
Mivel tettem sok meggyet a fagyóba, nagyon megörültem ennek a lekvárféle receptnek.
Hozzávalók:
másfél kg magozott meggy
30 deka cukor
4-6 dl testes vörösbor
1 rúd vanília
rum
Elkészítés:
A meggyet jénaiba terítjük, rászórjuk a cukrot, kikaparjuk a vaníliarúd belsejét, de a héjat is beletesszük, ráöntjük a vörösbor felét és 170 fokra előmelegített sütőbe betesszük. A meggynek inkább sülnie kell, mint párolódni. A vörösbor másik felét akkor öntjük rá, mikor már majdnem elfogyott a leve (kb. másfél óra múlva).
A kész lekvárt tegyük üvegekbe, öntsük fel annyi rummal amennyi ellepi, zárjuk le a fedővel és fordítsuk fejre, amíg kialakul a vákuum. Utána tegyük száraz duntszba ahonnan kivéve mehetnek a kamra polcára.
Hát az előírás szerint kezdtem.
De már az elején elvétettem, mert véletlenül ráöntöttem a fele mennyiség helyett az összes vörösbort. És másfél-két óra múlva nekem annyi leve lett - mert a mirelit gyümölcs is kiengedte a levét - hogy hiába tettem nagyobb lángra, a levét nem akarta elfőni. Három óra után úgy gondoltam, hogy kicsit zselésítem a levét, ez jó alkalom volt, hogy kipróbáljam a frissen vásárolt agar agar zseléporomat.
   
Ilyet nem használtam még, nemigen tudtam, hogyan csináljam, elolvastam a használati javaslatát, amely fél liter folyadékhoz egy csapott teáskanál port ír.
Vettem ki a levéből és miután kicsit hűlt elkevertem benne egy teáskanállal, nem mertem többet, de mint utólag kiderült elég volt. A zselés folyadékot belekevertem a többi lekvárba  és két perc után mostmár ki is vettem.
Ahogy kezdett hűlni a lekvár, úgy kötött meg a zselé. Ezért mindjárt műanyag dobozokba mertem, meg egy pohárba  annyit amit frissen felhasználtam.
       


Mire kihűltek teljesen szilárd halmazállapotuk lett.
Fejreállítva sem jött ki a pohárból
A dobozokra fedőt raktam és a fagyasztóba tettem őket. A rum most teljesen kimaradt belőle. A pohárban lévőt tortába mindjárt fel is használtam, és akik ettek belőle, nagyon dícsérték.
Hát nekem így sikerült. Van még egy adagra való meggyem a fagyasztóban, ha lesz időm meg kedvem, előfordulhat, hogy azt tényleg rumosra sütöm, ahogy a recept szól. Figyelembe veszem, hogy a mirelit gyümölcs levesebb, hogy fele mennyiségű borral kezdjem, stb.
Ezt pedig süteményekbe, palacsintába elhasználom. Nagyon kellemes, különleges ízt kapott a vörösbortól, de azért majd a rumos változatot is kipróbálom.
És inkább nyáron , mert a friss gyümölcsből biztosan másabb lesz az íze is, az állaga is.
Kiderült, hogy ezt a receptet először Mamma posztolta, még 2008-ban, feltétlenül meg kell tehát említeni a nevét, és neki is megköszönöm a receptet! :)


10 megjegyzés:

  1. Érdekes ötlet, elgondolkodtam, hogy hányféle módon lehet alkalmazni...:) Tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla! Szerintem is sokféle felhasználása lehetséges, épp most jutott eszembe, hogy jó lehet pohárkrémbe is.

      Törlés
  2. Nagyon fincsi lehet, király ötlet:) A rumos változatot is szívesen megkóstolnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu!Lesz rumos változat is, ha előbb nem, hát nyáron.

      Törlés
  3. Na ilyet se hallottam eddig, de rossz nem lehet:)

    VálaszTörlés
  4. de jót rötyögtem a fejre állított poharas képen! :D Viszont ízre biztosan tuti, pont azon morfondíroztam múltkoriban, hogy a fagyóban lévő 2 x fél kiló feketecseresznyével mit kezdjek,mert túl leveses, hogy pite legyen. Szerinted azzal is működik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, biztos azzal is fonom lesz! Én legközelebb azért ha mirelit gyümölcsből csinálok ilyesmit, a levéből öntök le.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...