Összes oldalmegjelenítés

2012. május 3., csütörtök

Karamellás háromszögek



Karamellás háromszögek
       
Főleg karácsonyra szoktam ezt a sütit sütni, a receptje is egy jó tíz évvel ezelőtti karácsonyi Magyar Konyha magazinból való.
Tészta hozzávalói:
25 deka margarin
35 deka liszt
10 deka kristálycukor
1 tojás
csipet só
A feldarabolt margarint a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot meg a tojást és összeállítjuk a tésztát. A receptben nem szerepel, de én 1 kanál tejfölt is teszek hozzá, hogy könnyebben összeálljon.
Gyorsan kell dolgozni, ez a tészta nem szereti a "kézmeleget". Fél órára hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk és 180 fokosra előmelegített sütőben (én alsó-felső lángon) 35 perc alatt megsütjük.
Krém hozzávalói:
25 deka margarin
6 ek méz
4 deci tejszín
A hozzávalókat összekeverjük, tűzre tesszük, felforraljuk, majd csökkentve a hőt állandó keverés mellett 20 percig főzzük, amíg sűrű massza lesz.
A karamellt a már hideg tésztára símítjuk.
Csokimáz:
25 deka tortabevonó csoki
A felaprított tortabevonót vízgőz fölött felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk, majd a karamellmassza tetejére kenjük. Villával hullámos csíkokat húzunk díszítésnek.
Ötször öt centis kockákra kimetéljük, amelyeket átlósan ketté vágunk, így lesz háromszög formája.
 
A képen nagynak tünnek a sütemény darabok, a valóságban elég kicsik, de mivel eléggé édesek, nem kell belőle nagy darab.Egyébként elég sok lesz ebből a mennyiségből, én 25x35cm-es tepsiben sütöttem.
Mi nagyon szeretjük, és mivel a   SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) 5. fordulójára valami karamellás édesség készítése volt, ezt választottam.

     

24 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, ehhez hasonlót már látta itt boltokban de még sosem készítettem!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vettél a játékban!
    Mézzel még soha sem csináltam karamellt, de mindenképpen kipróbálom. A receptet pedig mentettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. TücsökBogár köszönöm! Csodálom, hogy még neked is lehet újat mondani, te annyi receptet ismersz!

      Törlés
    2. Persze, hogy lehet újat mutatni. Vannak dolgok, ízek, amik eddig nem igazán érdekeltek, de az idő haladtával egyre nyitottabb vagyok mindenre.
      Ez a mézes dolog pedig tényleg remek ötlet!

      Törlés
    3. Örülök, hogy segíthettem.

      Törlés
  3. Nagyon tetszik a recept, finom lehet! Hasonlót én is ismerek, de a karamellréteg nekem nem szokott ilyen jól megszilárdulni. (valószínűleg azért, mert sűrített tejes a recept)
    Kipróbálom a tiedet is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Flóra! A karamell szilárdságát te határozhatod meg a főzési idő hosszúságával. Csak folyton keverni kell, mert hajlamos odakapni.

      Törlés
  4. Fincsi lehet nagyon! Milyen jó is, ha nem merülnek feledésbe a régi receptek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Én is csináltam már hasonlót, csak sűrített tejes krémmel. Nekem az is megszilárdult, csak bizony győzze az ember kivárni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édeskonyha, köszönöm! Igen, éppen Flórának írtam, hogy elég sokáig kell főzni, hogy kellően megszilárduljon.

      Törlés
  6. Tömény gyönyör:) Kinézetre hasonlít a karamell shortbreadre, az nálunk kedvens. Nagyon finom lehet:)

    VálaszTörlés
  7. Trollanyu, köszönöm! Nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  8. Ez fantasztikusan néz ki, tényleg csodaszép! :-)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Marisz!
    A háromszögek nagyon guszták, gratulálok hozzá! :) Egyből el is nyerte a tetszésem, és ma nekiestem, hogy elkészítsem. Gondoltam nem tudom elrontani :) tévedtem.... Tejmentes étrend miatt Hulala tejszínből és Liga margarinból készült a krém. 30 perc főzés és megállás nélküli keverés mellett is híg a massza. Vagy ha kihűl, akkor megszilárdul? Ha mégis híg maradna, mit javasolsz, mit készítsek belőle? :) Köszönöm válaszod, szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már nem aktuális, mire kihűlt megdermedt :) Köszönöm a receptet!

      Törlés
    2. HahoPihe! Elnézést kérek, hogy nem reagáltam időben, de örülök, hogy megoldódott a gondod!

      Törlés
    3. Hát a szeletelés nekem nem lett olyan szép, mint Neked, de az íze legalább fincsi :)))
      http://haho-pihe.blogspot.com/2012/05/anyak-napi-torta.html?spref=fb
      Mégegyszer köszi a receptet!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...