Összes oldalmegjelenítés

2012. június 17., vasárnap

Diabetikus kávéfagyi gép nélkül



Diabetikus kávéfagyi
Ennek a fagyinak a receptjét  Ezen  a blogon láttam meg. Rögtön tudtam, hogy ezt én is megcsinálom, mégpedig diabetikus változatban, mert a hétvégén jönnek rokonok, akik közt van cukorbeteg.   Fagyigépem sincs, de anélkül csináltam már eddig többször fagyit.
Tehát én így készítettem:

Hozzávalók:
1 deci erős lefőzött feketekávé
15 deka mascarpone
2 deci tejszín (cukrozatlan, nálam zacskós)
6 evőkanál darált xilit (nyírfacukor)
1 evőkanál vaníliaeszencia

Lefőztem a kávét, és amíg hűlt finomra ledaráltam a xilitet. A mascarponéhoz hozzáadtam 3 evőkanál darált xilitet (nevezhetjük porxukornak is), és a kávét apránként hozzáöntve elektromos habverővel jól összekevertem. Ebbe tettem az evőkanál vaníliaeszenciát is.
A jól lehűtött tejszínt 3 evőkanál porxukorral habbá vertem és összedolgoztem a mascarponés kávés eleggyel. Most nem sikerült igazán kemény habot vernem - nem tudom, bennem van-e a hiba, vagy a tejszín minősége a ludas - ezért miután összeöntöttem a két hozzávalót, pár percig vertem, majd lefedve a fagyasztóba tettem. Ahogy ilyenkor szoktam, kb. egy óra múlva átkevertem csak műanyag lapáttal, majd később kézi mixerrel,  úgy félóránként. Ez három óra alatt elérte a megfelelő állagot - a fagyasztási hőmérséklettől és a fagyasztani kívánt fagyi mennyiségétől is függ a fagyasztási idő. Egy pohárral mindjárt meg is kóstoltam. Fagyikanál nélkül raktam pohárba, és bár nem "gombóc", azért fagyi ez is. Nagyon finom lett, egyáltalán semmi különbséget nem érzek a xukor és a cukor íze közt.

       
Remélem, másoknak is ez lesz a véleménye. Kár, hogy most ilyen rossz fotókat lehetett csinálni, de az udvarunk mindenütt napos, a lakás pedig le van sötétítve a meleg miatt.
Köszönöm a receptet Debi Gabinak, ez biztosan meg lesz ismételve.
Aki nem cukorbeteg, az pedig  készítheti cukorral.
Mivel még éppen belefér a határidőbe, elküldöm a SAD. 6.fordulójára, melynek témája "Kávét, vagy teát?".

FONTOS! Gyerekek ezt a fagyit nem fogyaszthatják, mert a kávé élénkítő hatása érvényesül!

14 megjegyzés:

  1. Finom lehet, én is készítenék így fagyit házilag! Tetszik, hogy nincs benne cukor.

    VálaszTörlés
  2. Én azt hiszem akkor már megehetném. Talán már beillek a felnőtt kategóriába:)) Bár nem kávézok, de a kávés finomságokat szeretem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Emi, szerintem is megehetnéd, de az óvatosság nem árt vele, mert én egy pohár fagyit délután ötkor elnyalogattam, és éjjel 1 órakor még nem tudtam elaludni.

      Törlés
  3. Fincsi! Be is illesztettem a "nyári fagyi tervek" közé! :-)

    VálaszTörlés
  4. Végre egy gép nélküli fagyi ötlet! Mentettem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, több gép nélküli fagyit is találsz a blogomban- Nincs fagyigépem és nem is akarok venni.

      Törlés
  5. Géppel vagy gép nélkül mindegy az,finom legyen és kész!A tejszínhab a ludas,nem tökéletesek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Melissia2! Igen, a tejszín lehet a ludas, ha nem verhető kemény habbá.

      Törlés
  6. Anyukám cukorbeteg, és múlt héten a doki majdnem beállította neki az inzulint, annyira magas ismét a cukorszintje, ezt viszont Ő nagyon nem szeretné, de nem én sem. Az édességet kedveli ő is, ezért elhatároztam, gyűjteni fogok diabetikus recepteket is! Köszi szépen a receptet, le is mentettem! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, IsaBella! Már van több diabetikus receptem és folyamatosan bővül a repertoár.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...