Összes oldalmegjelenítés

2012. október 3., szerda

Mézes krémes az 5. Blogkóstolóra


Mézes krémes
           
Hankka, a  mostani    Blogkóstoló háziasszonya  Hanit sorsolta páromul, tehát a játékszabályok szerint az ő blogjából kell valamit elkészítenem.
No, most fel lett adva a lecke, Hani ugyanis nem akárki, sorra nyeri a receptversenyeket, fiatal kora ellenére igen tapasztalt háziasszony és elismert gasztro blogger.
Volt miből szemezgetni nála, de amint megláttam a Mézes krémese fotóját, azonnal a mellett döntöttem. Ez a retrónak is nevezhető sütemény az egész család által kedvelt, mégse sütöttem eddig soha. Már említettem más bejegyzésemben, hogy a lapok sütésétől féltem, egészen addig, míg az internetről fázisfotókkal meg nem tanultam. Így aztán 1-2 éve ilyesmikbe is bele merek vágni, és szokott is sikerülni.
A receptet egy az egyben átmásolom Hanitól.
Tészta hozzávalói:

10 dkg méz
10 dkg zsír
20 dkg porcukor
1 evőkanál fahéj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 egész tojás
50 dkg finomliszt
3 g szódabikarbóna
Krém hozzávalói:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
20 dkg porcukor
20 dkg vaj/margarin
Töltéshez:
baracklekvár
Mázhoz:
tortabevonó étcsokoládé
2-3 ek. napraforgó olaj
Ahogy készítettem:
Kimértem a tészta hozzávalóit, a lisztbe belekevertem a szódabikarbónát, kakaóport, fahéjat.
A mézet meg a zsírt összeolvasztottam, majd a tűzről levéve belekevertem a porcukrot, a tojásokat, végül hozzáöntöttem a lisztes keveréket. Fakanállal mindent jól összedolgoztam, aztán áttettem lisztezett gyúrótáblára és jól összegyúrtam. Kis pihentetés után négy egyenlő részre osztottam és minden részből 20x30 centis téglalapot nyújtottam. Négy 20x30 centis lapot vágtam sütőpapírból és ezekre ráigazgattam a tésztát.
                                                                 
                                                                                                     
                                                                                                               Már kisült lap
  A papírlapon nyújtottam
 
A papírral együtt rátettem egy nagy tepsi hátoldalára és egyenként 180 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon az elsőt 8 perc alatt, a többit 6-6 perc alatt kisütöttem.

                                             
A forró lapokról azonnal   lehúztam a papírt (könnyen lejöttek) és míg hűltek elkészítettem a krémet .
Megfőztem a tejbegrízt, időnként belekeverve kihűtöttem, mialatt a szoba hőmérsékletű margarint jól kikevertem a porcukorral. Végül a kettőt összeöntöttem és jól kihabosítottam.
Most az összeállítás következett:
Az első lapot megkentem a grízes krém felével. Ráraktam a következő lapot, melyre fél üveg házi baracklekvárt kentem, majd ismét mézes lap, melyre a krém másik fele került. Az utolsó lapot is ráhelyeztem, és hűtőbe tettem a majdnem kész süteményt, mert egy órára el kellett mennem.
Tejbegrízes krémmel megkenve

Baracklekvárral megkenve
Már csak a csokimáz volt hátra. Meglepődve tapasztaltam, hogy csak fél tábla csoki van itthon.
Hát azt felolvasztottam, de mindjárt láttam, hogy kevés, vékony lett a bevonóréteg. Ezért lázas keresésbe kezdtem, mert szokott nekem eldugva lenni nehezen hozzáférhető helyeken. A létra megmászása után a konyhaszekrény legfelső polcán (ahol a ritkán használatos edényeket tartom) találtam is (még egy doboz csokipoharat is, talán húsvét előtt vettem az Aldiban).
Újabb csokiolvasztás, ecsettel kentem a vékonynak tartott csokiréteg tetejére. Most már másnap reggelig nem háborgattam a hűtőben.

A hűtőben összepuhult, könnyű volt szeletelni.  Nagy sikere volt, tényleg nagyon finom lett!
A képen szinte nem is látszik a szeletek vágásfelületén a lekvár, pedig bőven kentem rá,  savanykás íze jól harmonizált az édeskés tejbegrízzel, meg a mézes lapokkal.
Az enyém kicsit más színű lett, mint Hanié, de elég sötét színű vegyes virágmézet használtam, a holland kakaó is jól színez. 
Meg mostanra már annyit tudok a fényképezésről, hogy a háttér színe,  meg a fényviszonyok is nagyon befolyásolják a fénykép végeredményét. 
Hankkának és Haninak egyaránt köszönöm a lehetőséget!       


         

21 megjegyzés:

  1. Nagyon jók a fázis fotók és a süti is guszta Marisz!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mary! Már tegnap szerettem volna a kommentekre válaszolni, de a blogger valamiért nem akarta.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett! De nagyon szeretem ezt a fajta mézest, nagyon finom tud lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm! Tényleg nagyon finom volt!

      Törlés
  3. Édesapám nagy kedvence! Nem egyszerű sütit választottál, de nagyon guszta lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla, édesapád jól választott! Nem annyira bonyolult ám, mint első ránézésre látszik!

      Törlés
  4. Meghiszem azt, hogy nagyon finom volt, látszik is rajta! :) Nagyon jól mutat a világos krém a sötét lapok között a sötét csokimázzal! :) Jó választás volt! :)

    VálaszTörlés
  5. Hát ennél jobbat nem is választhattál volna:)Egyik kedvencem ez a süti, anyukám szokta készíteni, de már évek óta nem ettem. A lapsütögetős sütiket nem igazán kedvelem, de talán karácsonyra elkészítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Trollanyu, köszönöm!A lapsütögetős sütiktől én is féltem, de csak elkezdeni volt nehéz, aztán belejöttem.

      Törlés
  6. de szépek és izgatoak :)) imádom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Erika! Érdemes a lapsütögetésbe belevágni, sokkal változatosabb sütiket, tortákat lehet készíteni, mintha csak mindig piskótával csinálnánk.

      Törlés
  7. Nagyon jól választottál!! Szép lett a sütid, és biztosan nagyon finom! Én is szeretem, Anyum sokszor sütötte, de a lapokkal én sem vagyok túl jó barátságban! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marika, köszönöm! Mivel mindennek van kezdete, érdemes elkezdeni a lapsütögetést, aztán majd belejössz!

      Törlés
  8. Nagyon jól néz ki, fincsi lehet! Szívesen megkóstolnám most :)

    VálaszTörlés
  9. Hűha, nagyon mutatós lett és biztos nagyon finom is!!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon finom ízűek lehetnek a lapok a fahéjtól, a grízes krém meg nagy kedvencem, nagyon finom sütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Vicuska, mi is szeretjük!

      Törlés
  11. Kedves Marisz!
    Nahát, teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy mit is választottál tőlem, pedig figyeltem ám! Nagyon szépek lettek a sütik, nálunk is nagy kedvenc. Utoljára karácsony előtt készítettem. Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...