Összes oldalmegjelenítés

2012. november 18., vasárnap

Nehéz sós teasütemény


Nehéz sós teasütemény
               
Tészta hozzávalói:
250 gramm Vénusz margarin
480 gramm liszt
20 gramm só
2 tojás sárgája
130 ml tejszn

Tetejére:
2 tojásfehérje lekenni
különféle magvak szóráshoz
(mák, szezámmag, lenmag, kömény,stb.)

Néhány jellegzetes hozzávaló
         
Elkészítés:
A lisztbe belekeverjük a sót, belevagdossuk a hideg margarint és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejszínt, fakanállal nagyjából összekeverjük, majd kézzel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem kell alaposan kidolgozni, mihelyt összeáll már jó. Ekkor kissé meglisztezett deszkán ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd egy tálcára átemelve fél órára FAGYASZTÓBA tesszük dermedni. Kivéve kicsit várjunk vele míg annyira felenged, hogy éles késsel könnyen darabolható legyen.
A felszeletelt tésztakockákat megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk a különféle magvakkal. De lehet egyenként a tetejüket a magvakba mártogatni is.Kiszúrókkal is szaggathatjuk különféle formákra.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokosra előmelegített sütőbe még fagyosan tesszük be. Húsz-huszonöt  perc alatt készre sütjük, kivétel után  egy órát álljon fogyasztás előtt.
Egy napi állás után még finomabb!
kinyújtott tészta

Sütés előtt a tepsiben
Tányéron várja, hogy megegyük
Több helyen találkoztam ezzel a recepttel, én Illéskrisztől  hoztam el. Nála olvastam, hogy az elnevezése valószínűleg a nehéz, tömör tészta állagától származik. Köszönöm a receptet, azon kívül, hogy mutatós, nagyon finom is ez a sós sütemény.  Mi ugyan tea mellé fogyasztottuk, de ajánlom az év végi ünnepekre elkészíten, remek sör vagy borkorcsolya.
               

15 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki és biztos finomak is:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Mónika, igen nagyon finomak!

      Törlés
  2. Nagyon guszta kis kockák, igazán finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, elfogyasztani biztos nem nehéz :)) Nekem könnyen menne :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tejszínhab, köszönöm! Nálunk is kapós.

      Törlés
  4. Nagyon jól néznek ki guszták, biztos nagyon finomak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm!Nekünk nagyon bejött.

      Törlés
  5. Guszták, nagyon finomak lehetnek :) Jó kis recept :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vikvi, köszönöm! Igen, jó recept, gyors,könnyű és finom!

      Törlés
  6. Szia! A Takarékos konyha blogján volt egy játék, amire te is jelentkeztél. Szeretném megkérdezni, hogy Novák Anna felvette-e veled a kapcsolatot (tőle kellene kapnod ajándékot), mert nekem nem sikerült beszélnem vele és elvileg őt ajándékoznám meg. Ha még nem sikerült neked sem beszélni vele, akkor ő kimarad (Éva ajánlásával) és akkor neked kell ajándékot küldenem. Ha ez így lenne, akkor kérlek erre az email címre írd meg a neved és a címed, hogy tudjak postázni:
    nesrecamortlamia@freemail.hu

    Üdv
    Nesreca

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...