Összes oldalmegjelenítés

2017. június 9., péntek

Pepita sajttorta

Pepita sajttorta
Felirat hozzáadása

Tészta hozzávalói:
180 g liszt
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál natúr kakaópor
150 g vaj
120 g cukor
2 nagy, vagy 3 kis tojás
2 evőkanál tej
Gőz fölött inox tálban összeolvasztottam a vajat, cukrot meg a kakaóport. Időnként megkeverve hagytam kihűlni. A lisztbe belekevertem a sütőport, egy nagyobb tálba öntöttem, és hozzáadtam a tojásokat, beleöntöttem a csokimasszát, csipet sóval és a 2 kanál tejjel símára kevertem.
Egy 23x33 -as méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral, belesímítottam a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (20-25 perc) sütöttem. Ez a massza sűrűbb, mint a sima piskóta tészta, el kell egyengetni egyformára - nekem nem teljesen sikerült. 😒
Miután a megsült tészta kihűlt, a papírral kiemeltem a tepsiből, hosszában 8 egyenlő csíkra vágtam.
Ismét sütőpapírt tettem a tepsibe és 4 csíkot visszaraktam, közöttük kb. másfél centis hézaggal - a hézagokba kerül a túróréteg.
Sajtkrém:
50 deka krémes túró
25 deka Ricotta
25 deka mascarpone
12,5 deka vaj
5 evőkanál porcukor
2 zacskó vaníliás cukor
1 nagyobb lime leve
4 kisebb tojás
3 evőkanál búzadara
A krém hozzávalóit gépi habverővel összekevertem, majd töltöttem belőle egy nylon zacskóba, aminek egyik sarkát kivágtam, és ebből töltöttem fel a piskótahézagokat a tepsiben. A következő sorban a túrókrémre kerültek a piskótacsíkok és az alatta levő piskótacsíkra a túrókrém. Nekem a fele túrókrém megmaradt....😐
1. a piskótacsíkok, közte látszik a sütőpapír. 2. így töltöttem be túrókrémmel
A 160 fokos sütőben még 40 percig sütöttem, amíg a szélső túrócsíkok enyhén pirulni kezdtek.
Miután kivettem, még melegen tetejére öntöttem a csokimázat.
Csokimáz:
10 deka étcsoki 
2 deka vaj
A csokit a vajjal felolvasztottam és melegen a süti tetejére kentem.
Tálalásig hűtőben tároltam. Szeletelése vizes késsel történt, keresztirányban.
Ilyen széles szeletek lettek, középen mindegyiket ketté vágtam
A receptet Zsuzsamamánál találtam, nagyon megtetszett, de mikor nekifogtam, nem igazán értettem mindent.....😓
Felkerestem a linket, ahonnan ő hozta a receptet, egy lengyel blog, de nem lettem okosabb. Főleg az okozott gondot, hogy ezzel a módszerrel a piskótát kétszer sütjük, tartottam tőle hogy nagyon kiszárad. Meg az se volt világos, hogy "hosszúkás csíkokat 8-at vágunk belőle.A 5 db-ot visszahelyezünk a tepsibe ",   mert így 3 csík maradt, és ugye 4 túrós csíkon kellene elhelyezni a 3 piskótacsíkot....
Na mindegy, én ahogy gondoltam úgy oldottam meg(a szélső piskótacsíkot felhajtottam, így lett 8 váltakozó kocka alul, 8 felül) . Ilyen lett - legközelebb persze már bátrabban nekiállnék, de olyan munkaigényes, hogy nem tudom, mikor lesz legközelebb....😵
Mutatós és finom
Anna unokám nyolcadikos ballagására készítettem. Mindenkinek tetszett a külleme és az íze is. 😃
Az ünnepelt leányka
Az eredeti recept megtekinthető Arabeska blogján.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Mivel a tölteléknek majdnem fele kimaradt, gyorsan sütöttem vele egy tortát ribizlivel. Ilyet már máskor sütöttem áfonyával, a recept ITT található.

Ennek is sikere volt

3 megjegyzés:

  1. Le a kalappal a türelmed és az ügyességeddel előtt. Az unokám gyönyörű nagylánnyá cseperedett. 🙂

    VálaszTörlés
  2. ....már mint a te unokád... bocsi az elütésért! 🙂🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy Zsuzsa, köszönöm! Lehet, hogy nem is elütés történt részedről, hanem intuíció- 1-2 évtized múlva te írod, mit sütöttél az unokád ballagására, aki gyönyörű nagylánnyá cseperedett. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...