Összes oldalmegjelenítés

2017. július 2., vasárnap

Édes tarhonya szelet barackkal

Édes tarhonya szelet barackkal

    Hozzávalók:
40dk tarhonya
50 deka sárgabarack ( vagy 1doboz konzerv barack)
1l tej
3dl tejszín
6db tojás
30 deka barack lekvár
6 evőkanál cukor + 20 deka cukor a habba
2 zacskóvaniliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
3 deka vaj.
A házi tarhonyát a vajon megpirítjuk, a tejjel felengedjük,3 evőkanál cukrot beleteszünk és  puhára főzzük.Mivel a tarhonya lassan fő, én közepes lángon kevergetve kb. 40 percig főztem, és miután elzártam a lángot, fedőt rátéve 10 percig duzzadni hagytam. Ezután egy nagyobb tálba kiöntöttem, szétterítettem, hogy gyorsabban hűljön. A tojások  sárgáját 3 evőkanál cukorral, a  vaniliás cukorral,   fahéjjal kikevertem, hozzáadtam a tejszínt, és ezt az elegyet ráöntöttem az időközben kihűlt tarhonyához.A megmosott  barackot apró kockákra vágtam, ezt is a tarhonyához adtam és mindent jól összekevertem. A masszát sütőpapírral bélelt 23x33 centis tepsibe símítottam, tetejét baracklekvárral megkentem, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30  percig sütöttem.Eközben a  tojásfehérjékből a 20 deka cukorral (csipet sóval és pár csepp citromlével kemény habot vertem, amit ráigazítottam a félig sült sütemény tetejére. Tortafésűvel néhány csíkot húztam bele és visszatettem a sütőbe először 100 fokra mérsékelve a sütő hőmérsékletét. Így "szárítottam" 30 percig, majd ismét 180 fokra igazítottam, és 10 perc alatt színt adtam a tojáshabnak. Kinyitott sütőajtónál hűtöttem langyosra, hogy ne essen össze a hab.
Még langyosan tepsivel együtt kivittem Foktőre a Tarhonyafesztiválra.

Nagy hőség volt, amit ez a fajta sütemény nemigen szeret. Nagyon nehéz volt formás kockákat vágni belőle, de akiket megkínáltam vele megdícsérték, és kérték a receptjét.
Felét tepsistől hűtőbe tettük, és kihűlt állapotában már jól lehetett vágni - ekkor meg a sütőpapír nehezítette meg a formás szeletelést, tehát legközelebb ehhez a süteményhez nem sütőpapírt használok, hanem vajjal kikent, morzsával meghintett tepsibe teszem.
Édes tarhonya szelet barackkal

Édes tarhonya szelet barackkal
Esemény és élménydús volt a Tarhonyafesztivál - most nem írok róla bővebben, hasonlatos volt az előzőekhez, melyekről már írtam 
ITT     és    ITT .
A sütemény alapreceptjét egyébként az interneten találtam Itt, de erősen átalakításra szorult.
Ez inkább téli sütemény, és befőttből is készíthető úgy sárga, mint őszibarackkal.

6 megjegyzés:

  1. De érdekes, még nem hallottam tarhonyából sütit sütni, de nagyon guszta lett! És finom is lehetett! A szeletek pedig nagyon szépek lettek :-)
    A fesztivál nagyon jó lehetett, még nem vettünk részt ilyenen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati, köszönöm a dicséretet! Sós tarhonyás sütemény már van fenn a blogomon, az is nagyon finom. Az ilyen fesztiválokra - erre is - bárki, bárhonnan eljöhet. Ez olyan egyvelege a falusi búcsúnak, bálnak, vásárnak, meg a közös főzőcskének. Nemcsak tarhonyás ételek készültek, hanem többféle, és lehetett választani, aránylag olcsó egy-egy adag. Ti szerettek kirándulni, jövő évben gyertek el - június utolsó, vagy július első napjaiban rendezik meg általában.A fesztivál programajánlóban biztosan időben közzéteszik.

      Törlés
  2. Én sem hallottam még tarhonyás sütöiről, de nagyon érdekes lehet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Habocska! Lehetséges, hogy valaha a kényszer vitte rá a háziasszonyokat, hogy kipróbálják a szokatlan alapanyagokat is. Anyukám mesélte régen, hogy a háború alatt nem lehetett rizst kapni, így a rizses hurka tarhonyás hurka lett, és ehető volt úgy is. Érdemes ezt a tarhpnyás sütit kipróbálni, mert eddig aki evett ilyet, csak dicsérte. :)

      Törlés
  3. Csodálatos kreacio, szívesen megkostolnam. Nekem a szeletek is tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! Ezeket a szeletek már hűtőzés után vágtam, frissen nem lehetett formásra metélni. Mindenképpen ki kell teljesen hűteni a szeleteléshez.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...